Η διαδρομή, τα τοπία, η φύση, η καλή παρέα δημιουργούν στον σύγχρονο άνθρωπο την ψυχική ηρεμία και ισορροπία που χρειάζεται για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, την ρουτίνα της σύγχρονης μεγαλούπολης. Κλεισμένος μέσα στο πολυτελές κλουβί του με όλα τα μέσα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία οδηγείται στην απομόνωση, στην κατάθλιψη. Γιατί; Δεν χρειάζονται όλα αυτά; Χρειάζονται αλλά πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Σε κάθε ευκαιρία σηκωθείτε από τους αναπαυτικούς καναπέδες, πετάξτε τον μανδύα της βαρεμάρας, της πλήξης και πραγματοποιήστε μια εκδρομή οπουδήποτε με τον/την σύζυγο, φίλο, παρέα και σίγουρα θα επιστρέψετε ανανεωμένοι. Με τις μπαταρίες φορτισμένες. Γι αυτό λοιπόν αδράξτε την μέρα

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Χιονοστιβάδες και πως να τις αποφύγετε





Είτε είστε με σκι ή χιονορακέτες είτε με μπότες, θα διαπιστώσετε ότι ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά χειμερινά πεδία είναι και τα πιο απόκρημνα – και πιο επικίνδυνα. Να πώς να βρίσκετε μια ασφαλή διαδρομή όταν βρίσκεστε σε περιοχή επικίνδυνη για χιονοστιβάδες.

Αφήστε το χιόνι να καθίσει: Μην πεζοπορείτε ακριβώς μετά από χιονοθύελλα. Οι περισσότερες χιονοστιβάδες πέφτουν στη διάρκεια ή αμέσως μετά από βαριά χιονόπτωση, όταν το επιπλέον βάρος και οι αδύναμοι δεσμοί ανάμεσα στο φρέσκο και το υπάρχον χιόνι κάνουν πιο πιθανή την πτώση του. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες – όμως οι τοπικές μεταβλητές μπορεί να παρατείνουν αυτόν το χρόνο. 
Κοιτάξτε ψηλά: Εκτιμήστε την κλίση μιας πλαγιάς πριν τη διασχίσετε ή περάσετε από κάτω της: οι πλαγιές με κλίση μικρότερη από 25 μοίρες είναι πιο ασφαλείς, ενώ εκείνες με κλίση 30-40 μοιρών είναι πιο επιρρεπείς στις χιονοστιβάδες. Έχετε στο σακίδιό σας ένα μετρητή κλίσης (ή μια πυξίδα με ενσωματωμένο μετρητή) για πιο ακριβή μέτρηση. Για να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο στην πυξίδα μετρητή, τοποθετήστε ένα πέδιλο του σκι ή ένα πεζοπορικό μπατόν στην πλαγιά. Κρατήστε τη βάση έδρασης της πυξίδας στην ακμή της κατά μήκος του μπατόν, ύστερα διαβάστε την κλίση της πλαγιάς στην κλίμακα του μετρητή. Λάβετε υπόψη επίσης την καμπύλη της πλαγιάς: οι κοίλες καμπύλες τείνουν να είναι πιο σταθερές από τις κυρτές, επειδή το χιόνι που βρίσκεται πιο χαμηλά στο λόφο υποστηρίζει συχνά αυτό που βρίσκεται από πάνω.

Κινηθείτε κατά μήκος της κορυφογραμμής. Ανεβείτε στις κόψεις με σταδιακή κλίση από την πλευρά που αντικρίζει τον άνεμο, όπου το χιόνι είναι συνήθως πιο λεπτό και λιγότερο πιθανό να γλιστρήσει. Μείνετε μακριά από τις κορνίζες. Αυτά τα συσσωρευμένα από τον αέρα κύματα χιονιού σχηματίζονται στις υπήνεμες πλευρές των κόψεων και μπορούν να σπάσουν κάτω από το βάρος ενός ορειβάτη. Περπατάτε στην κόψη όσο το δυνατόν πιο μακριά από την άκρη της κορνίζας.
Παρακολουθείτε τα δέντρα. Αποφεύγετε γυμνές ρεματιές και πλαγιές με αραιές συστάδες νεαρών δέντρων. Τα δέντρα με σπασμένα κλαδιά στην πλευρά τους που κοιτά προς την ανηφόρα είναι επίσης δείγματα ότι οι χιονοστιβάδες σαρώνουν συνήθως τη βλάστηση από την πλαγιά. Κινηθείτε κάτω από ή πάνω σε έντονα δασωμένες πλαγιές, όπου τα μεγάλης ηλικίας δέντρα βοηθούν στη στερέωση του χιονιού.
Περάστε από ψηλά. Αν πρέπει να τραβερσάρετε μια απότομη πλαγιά, επιλέξτε την υψηλότερη δυνατή διαδρομή. Οι άνθρωποι που παγιδεύονται κάτω από την κορυφή μιας χιονοστιβάδας έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, εφόσον τείνουν να μένουν κοντά στην επιφάνεια του κατακρημνισμένου χιονιού. Περάστε ένας-ένας, έτσι ώστε μια πλάκα χιονιού που τυχόν θα αποκολληθεί να μην παρασύρει ολόκληρη την ομάδα, και κινηθείτε προσεκτικά αλλά αστραπιαία 
για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στον κίνδυνο.

ΟΙ ΠΛΑΓIEΣ ΜΕ ΚΛIΣΗ ΜΙΚΡOΤΕΡΗ ΑΠO 25ο ΕIΝΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕIΣ, 
ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΕΣ ΜΕ ΚΛΙΣΗ 30-40ο ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ.
Περιοδικό ανεβαίνοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου