Η διαδρομή, τα τοπία, η φύση, η καλή παρέα δημιουργούν στον σύγχρονο άνθρωπο την ψυχική ηρεμία και ισορροπία που χρειάζεται για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, την ρουτίνα της σύγχρονης μεγαλούπολης. Κλεισμένος μέσα στο πολυτελές κλουβί του με όλα τα μέσα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία οδηγείται στην απομόνωση, στην κατάθλιψη. Γιατί; Δεν χρειάζονται όλα αυτά; Χρειάζονται αλλά πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Σε κάθε ευκαιρία σηκωθείτε από τους αναπαυτικούς καναπέδες, πετάξτε τον μανδύα της βαρεμάρας, της πλήξης και πραγματοποιήστε μια εκδρομή οπουδήποτε με τον/την σύζυγο, φίλο, παρέα και σίγουρα θα επιστρέψετε ανανεωμένοι. Με τις μπαταρίες φορτισμένες. Γι αυτό λοιπόν αδράξτε την μέρα

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Extreme





Στα χνάρια του αλπικού τρίτωνα

Αλπικοί τρίτωνες στις λίμνες Ζηρέλια




Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Λουλούδια

Λουλούδια από Γκίωνα-Βαρδούσια








Τρείς φωτο σκέτη εικαστική παρέμβαση

Γκιώνα - Βαρδούσια

Όρος Γκιώνα
9-10-11/4/2010



Η Γκιώνα είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το ψηλότερο της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών ορεινών όγκων όπως στα ανατολικά ο Παρνασσός, στα δυτικά ο ποταμός Μόρνος τη χωρίζει από τα Βαρδούσια ενώ στα βόρεια βρίσκεται η Οίτη. Ψηλότερη κορυφή είναι η Πυραμίδα (2.510 μ.) και σημαντικές κορυφές ακόμα είναι οι: Τραγονόρος (2.454 μ.), Πλατυβούνα (2.346 μ.) κ.λ.π.

Στη Γκιώνα βρίσκεται και η περίφημη ορθοπλαγιά της Πλάκας κοντά στο χωριό Συκιά. Είναι από τις ομορφότερες των Βαλκανίων και η μεγαλύτερη των Ελληνικών βουνών με υψομετρική διαφορά 1.100 μέτρα περίπου. Σ' αυτή την ορθοπλαγιά όπως και σε άλλες του βουνού έχουν γίνει σημαντικές αναρριχητικές διαδρομές. Η Γκιώνα αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα που καλύπτονται από έλατα, κέδρα και πουρνάρια.

Στα ξέφωτα του βουνού βρίσκονται ακόμα όμορφα αγριολούλουδα όπως σφεντάλια και αγριοτριανταφυλλιές. Υπάρχουν αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αγριόγιδα ενώ στις απόκρημνες πλαγιές πετάνε τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά, γυπαετοί και χρυσαετοί.

Μέσα στην καρδιά της Ρούμελης, λοιπόν, ανάμεσα στον πολύβουο Παρνασσό και στα απόκρημνα Βαρδούσια, στέκει ο επιβλητικός μεγαλοπρεπής σιωπηλός όγκος της Γκιώνας. Ψηλές κορφές, απότομες ορθοπλαγιές, βαθιές χαράδρες, ήρεμα λιβάδια, πυκνά δάση, δροσερές πηγές και ρυάκια, συνθέτουν την ψυχή ενός βουνού που συνεχίζει να διατηρεί τη μαγεία του, το μύθο του και τη λαμπρότητά του, που αφήνουν τη φύση να τους διδάξει, την περιπέτεια να τους συνεπάρει, την ψυχή τους να ονειρευτεί.

Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα 2.495 μέτρα (κορυφή Κόρακας).
Ο κύριος όγκος των Βαρδουσίων υψώνεται στα εδάφη της επαρχίας Δωρίδας του νομού Φωκίδας, ενώ μικρό τμήμα του στα βόρεια υπάγεται στο νομό Φθιώτιδας. Τα Βαρδούσια αποτελούνται από τρία συγκροτήματα κορυφών, το βόρειο, το δυτικό και το νότιο. Το βόρειο συγκρότημα χαρακτηρίζεται από ομαλές κορφές, το δυτικό παρουσιάζει πολλές απόκρημνες και ανεξάρτητες μεταξύ τους κορυφές ενώ το νότιο που είναι και το υψηλότερο, σχηματίζει μία απόκρημνη και μεγάλη σε μήκος κορυφογραμμή. Είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα. Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο και έχει πλούσια χλωρίδα. Μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της καλύπτεται από δάση ελάτης, βελανιδιάς και κέδρων (αρκεύθων) ενώ στα εκτεταμένα υψίπεδα που σχηματίζονται ανάμεσα στις κορυφές βόσκουν μεγάλα κοπάδια προβάτων και γιδιών. Πολλά σημεία του βουνού είναι κατάλληλα για ορειβασία ενώ στις πλαγιές των Σκόρδων λειτουργούν δύο ορειβατικά καταφύγια.










Παυλιανη
Εκεί που η παράδοση άφησε αναλλοίωτο το αποτύπωμά της, εκεί που κάθε ήχος της πόλης μοιάζει παράταιρος σε ένα τοπίο αλπικό στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, βρίσκεται ένα χωριό αυθεντικό, όπως οι κάτοικοί του, η Παύλιανη. Το γεωφυσικό ψηφιδωτό της από έλατα, καρυδιές, ρυάκια και καταρράκτες δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση μιας επίγειας Εδέμ.

Σκαρφαλωμένη στα 1.030 μέτρα του όρους Οίτη, στην είσοδο του εθνικού δρυμού, η Παύλιανη (με τους δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω), κερδίζει τις εντυπώσεις και την καρδιά των επισκεπτών της. Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι από τους πρώτους κατοίκους της οι οποίοι αποδέχθηκαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Πανέμορφη και προικισμένη από τη φύση αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης κάθε εποχή του χρόνου. Άλλωστε, απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα.

Η Κάτω Παύλιανη είναι ο πρώτος οικισμός που θα συναντήσουμε. Το μνημείο που υπάρχει στην είσοδο είναι αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης της Παύλιανης, τον Ιούνιο του 1942. Ανηφορίζοντας, στη διαπλάτυνση του δρόμου, θα βρεθούμε μπροστά σε μία πλατεία με παιδική χαρά και στην πρώτη ταβέρνα του χωριού. Τα Σαββατοκύριακα, καιρού επιτρέποντος, στήνεται στη στροφή του δρόμου μια υπαίθρια αγορά, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή για την αγορά τοπικών εδεσμάτων και αγροτικών προϊόντων.


Λίμνη Ζηρέλια τα λόγια είναι περιττά μιλάνε οι φωτογραφίες